nederlands / english

Karin Preslmayr studeerde blokfluit bij Carin van Heerden, violoncello en viola da gamba bij Ulrike Kinast aan het Bruckner Conservatorium in Linz, Oostenrijk. Na het eindexamen (met onderscheiding) zette zij haar studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Mieneke van der Velden (viola da gamba) en Walter van Hauwe (blokfluit). In 1999 sloot zij deze ‘postgraduate’ studie af met een 9 (op de schaal van 10). Daarna studeerde zij viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Wieland Kuijken.
Tijdens haar opleiding raakte Karin Preslmayr steeds meer geïnteresseerd in hedendaagse muziek, vooral in hedendaagse muziek voor ‘oude’ instrumenten zoals de viola da gamba. Dit deed haar besluiten om de tweede fase (Masters) studie aan het Conservatorium van Amsterdam te doen en zich op dit gebied te  specialiseren. Zij had les van en werkte samen met vooraanstaande docenten, componisten en vertolkers van hedendaagse muziek op diverse instrumenten. Het doel was een hedendaagse manier van viola da gamba-spelen te ontwikkelen.
In 2003 studeerde zij ‘cum laude’ af door middel van een eindexamen-concert met stukken die speciaal voor haar waren geschreven.


Karin Preslmayr heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Rainer Zipperling, Gustav Leonhardt and Matthias Weilenmann.


Het doel van haar specialisatie in eigentijdse muziek op de viola da gamba is het zoeken naar nieuwe muziek, het ontwikkelen van speeltechnieken, het samenwerken met componisten en het uitvoeren van nieuw werk als solist of in ensembles. Zij is lid van het ensemble The Roentgen Connection (blokfluit, viola da gamba, klavecimbel), het Axyz Ensemble (interpretatie van westerse muziek door middel van niet westerse technieken) en ensemble Ziggurat (opgericht door Theo Loevendie). In het Holland Festival 2004 was zij tevens lid van het Atlas Ensemble.


Karin Preslmayr heeft opgetreden in concerten en festivals in Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Servië, Engeland en Mexico.CONTACT


email: Karin Preslmayr